Români în Europa | Super Hagi – Supercupa Europei câștigată de Steaua

Supercupa Europei și Cupa Intercontinentală erau celelalte două trofee la care tânjea generația de excepție  avută de Steaua în anii ’80 după finala Cupei Campionilor, câștigată în fața Barcelonei. Grație victoriei de la Sevilla din 1986, steliștii au intrat în luptă pentru cele două trofee internaționale.

Steaua a pierdut primul trofeu, nedrept în Japonia. Pe 14 decembrie 1986 Steaua a jucat la Tokyo cu River Plate pentru Cupa Intercontinentală și a fost învinsă cu 1-0, însă steliștii au suferit pentru că arbitrul a anulat eronat un gol al lui Belodedici. Nu au devenit campionii lumii, iar asta i-a ambiționat să se încoroneze încă odată campioni ai Europei. Supercupa cu Dinamo Kiev era cel mai potrivit prilej.

SUPERCUPA ESTULUI

Competiție destul de nouă – s-a înființat în 1972 – Supercupa Europei le punea față în față pe câștigătoarea Cupei Campionilor și pe cea a Cupei Cupelor. Pentru prima și ultima oară adversare au fost două echipe din Estul Europei. Surpriza Stelei din Cupa Campionilor a venit la 4 zile după ce Dinamo Kiev a învins-o pe Atletico Madrid, 3-0 în finala Cupei Cupelor.

La acea vreme Dinamo Kiev a venit cu scheletul naționalei URSS de la Cupa Mondială din 1986, dar și de antrenorul acestora, Valeri Lobanovsky, care a antrenat în paralel și naționala Uniunii Sovietice și pe Dinamo Kiev. Printre adversarii Stelei erau două Baloane de Aur: Blohin și  Belanov, cel mai bun jucător din 1986. Steaua venea cu noua minune a fotbalului românesc: Hagi.

Finala s-a jucat pe 24 februarie 1987, când Steaua încă era în vacanță. Îmbolnăvit, eroul de la Sevilla, Duckadam, nu mai juca fotbal de ceva vreme, așa că în poartă era Stângaciu. Antrenorul Emeric Ienei a plecat de la Steaua l-a națională, unde l-a înlocuit pe Mircea Lucescu, iar Steaua a fost preluată de secundul Anghel Iordănescu.

Valentin Ceaușescu și ceilalți conducători ai Stelei se temeau ca echipa să nu slăbească așa că au forțat transferul lui Hagi de la Sportul Studențesc. Hagi era golgheterul Diviziei A din ultimii doi ani și cel mai bun jucător al României din 1985. Inițial Hagi a fost transferat doar pentru Supercupa Europei, dar istoria avea să schimbe în seara de după meci.

Hagi a fost cel mai bun de pe teren la prima Supercupă a Europei jucată la Monte Carlo. El a decis finala printr-un șut minunat înscris din lovitură liberă, cu un minut înainte de pauză. Steaua devenea supercampioana Europei, iar generalii Stelei au făcut totul să îl obțină pe Hagi definitiv. Supercupa Europei l-a adus astfel pe Hagi la cel mai înalt nivel din fotbalul românesc.

Echipa Stelei de la Supercupa Europei din 1986:

Stângaciu – Iovan (cpt, Belodedici, Bumbescu, Bărbulescu – Bălan, Bölöni, T.Stoica, Hagi (min.84, Balint) – Lăcătuș (min 89, Majearu), Pițurcă. Antrenor: Anghel Iordănescu.

#FluierFinal, Steaua – Dinamo Kiev 1-0, Montecarlo, 24 februarie 1987.

fcro.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Poveste de suporter | De pe Anfield spre Athos

mar aug. 28 , 2018
Titlul articolului de acum, „De pe Anfield spre Athos”, nu ne aparține nouă, cei de la FCRO, este un titlu de carte. Ce asociere, îți vine să zici! Ce legătură poate fi între Anfield, locul unde se adună zeci de mii de oameni înfierbântați de pasiunea mingilor care intră în […]