Români în Europa (2) | Apără Tătărușanu! sau Steaua – Ajax 2-0, 21 februarie 2013

Ultimul sezon mare al Stelei în Europa a fost 2013 și nu ar fi fost posibil fără dubla cu Ajax din 16-imile Europa League. Steliștii nu sperau prea mult după ce în meciul tur, la Amsterdam, Ajax a câștigat cu 2-0. Steliștii au jucat mult sub Ajax și reputația olandezilor părea că îi copleșește pe jucătorii antrenați de Reghecampf.

Cel mai bun atac e apărarea

Returul de peste o săptămână s-a prezentat exact invers. Reghecampf a început prudent în speranța că Ajax poate ceda la un moment dat. Așa s-a și întâmplat, chiar fundașii care l-au protejat atât de bine pe Tătărușanu au adus victoria Stelei. Latovlevici a dat primul gol cu câteva minute înainte de pauză și a imortalizat momentul cu acea bucurie în care și-a pus mâinile la ochi, sugerând o pereche de ochelari.

Publicul de pe Arena Națională a participat la o seară mare. A susținut-o frenetic pe Steaua, și a înnebunit la bara lui Adi Popa. Inevitabilul s-a întâmplat, iar Chiricheș a făcut 2-0 în minutul 77. Era 2-2 la general. Steliștii aplicaseră perfect o axiomă a lui Cruyff, simbolul lui Ajax: „Cel mai bun atac este apărarea”.

În prelungiri oboseala a fost prea mare ca să mai dea gol cineva, oricum nimeni n-a riscat nimic. Au urmat loviturile de la 11 metri, adică exact specialitatea Stelei în Europa, după un asemenea episod în 1986 Steaua devenea campioană a Europei și intra pe ușa pe care intrase deja de trei ori până la succesul Stelei de la Sevilla.

Apără Tătărușanu!

În loc de „apără Duckadam!” s-a auzit „apără Tătărușanu!” Lasse Schöne și Moisander s-au pierdut în fața lui Tătărușanu, iar steliștii au transformat tot. Rusescu, Nikolici, Filip și Latovlevici au executat fără greșeală și la fel ca la finala Cupei Campionilor din 1986, Steaua și-a terminat adversara după 4 serii de lovituri de la 11 metri. A urmat o senzație de vis amestecată cu promisiune pentru că steliștii știau că vor mai aduce o echipă mare pe Arena Națională. Tragerea la sorți era deja făcută și Chelsea se pregătea pentru o nouă vizită în România. Steliștii i-au așteptat fără frică.

Echipa Stelei cu Ajax:

Tătărușanu – Râpă, Gardoș, Chiricheș, Latovlevici – Prepeliță (’46 Filip), Chipciu – Ad. Popa, Rusescu, Tănase (cpt – ’66 Nikolic ) – Tatu (’78 Pârvulescu). Antrenor Laurențiu Reghecampf.

#FluierFinal Steaua – Ajax 2-0, București, 21 februarie 2013

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *