Campioanele României (2) | United Ploiești, campioana cu 3 nume (3 titluri)

United Ploiești, Româno-Americana București, Prahova Ploiești

Ca multe echipe din acele vremii, United Ploiești a fost înființată de muncitorii străini din România. În 1906, apărea deci prima echipă din Ploiești cu numele Atletic Club United, născută din ambiția unor americani și olandezi de la compania Rafinăria Româno-Americană. Olandezul Jakob Koppes a fost primul președinte. Echipa juca în culorile alb-galben-albastru.

Bufnițele fără stadion

United și-a găsit repede o poreclă. Adversarii le-au zis „Bufnițele” pentru că se antrenau noaptea. United nu avea propriul stadion și se antrena la București, practic acasă la adversari.

Antrenamentul nocturn îi ajuta să își ascundă tacticile față de adversari, dar avea și rațiuni practice: de multe ori, terenul din București era ocupat ziua și, de fapt, ploieștenii munceau ziua așa că ajungeau oricum doar seara la București.

Construcția primului stadion din Ploiești a început în 1909 și s-a încheiat spre iarnă. Avea doar 800 de locuri. Era numit „La șosea”, pentru că era în apropiere de Șoseaua București – Ploiești. În prezent stadionul nu mai există.

Primul titlu – cu ajutorul părinților adversarilor

United Ploiești a participat și la primele două ediții de campionat național alături de Olympia București și Colentina București – ambele câștigate de Olympia. United a câștigat a 3-a ediție și a primit Cupa de Argint, numită și „Cupa Herzog”, după numele donatorului ei, Hans Herzog, președintele campioanei de atunci, Olympia București.

Un aspect bizar este că la meciul care a decis campioana, United – Olympia (noiembrie 2011), campionii de la Olympia au jucat în 9. Doi dintre jucători erau elevi, iar părinții nu le-au dat voie să facă deplasarea la Ploiești. United Ploiești a învins-o pe Olympia cu 6-2 și a devenit campioană cu două meciuri înainte de final. Trofeul l-a primit la București în 1912.

Cronica ultimului meci al sezonului pentru campioana United | Gazeta Ilustrată

Campioana cu 3 nume: United + Româno-Americana + Prahova

Nivelul 2 – Româno-Americana

Odată cu începerea Primului Război Mondial mulți străini au început să plece. În formula inițială, United Ploiești a existat doar 9 ani, în 1914 nu a mai participat la campionat și s-a dizolvat în 1915. S-a reorganizat sub forma Româno-Americana București tot cu olandezul Jacob Koppes președinte.

Mutată la București, Româno-Americana a câștigat titlul din prima ediție, 1914-15. Trofeul primit s-a numit Cupa Jean Luca P. Niculescu. A fost primul sezon în care a participat și o echipă care nu era din București sau Ploiești. Excelsior-Oltenia Craiova a terminat pe ultimul loc.

Nivelul 3 – Prahova Ploiești

În sezonul imediat următor echipa a revenit la Ploiești și a jucat cu numele Prahova Ploiești. Echipa condusă de olandezul Koppes a câștigat din nou trofeul. Și acest an a fost unul ciudat, cu doar 4 echipe: Prahova Ploiești, Bukarester FC, Colentina București și Colțea București. Cele 3 echipe din București nu au vrut să facă nicio deplasare la Ploiești, prin urmare Prahova Ploiești a câștigat toate meciurile de acasă la masa verde. Acest avantaj uriaș a făcut ca Prahova să devină campioană cu doar două puncte peste Bukarester, echipa clasată pe 2.

După 1915-16 campionatul României s-a întrerupt. În august România a intrat în război și fotbalul a luat pauză până în 1919.

United Ploiești, o poveste cu un sfârșit trist

Campioana României cu cea mai zbuciumată existență nu mai există. Aia a continuat cu diverse alte denumiri: Partizanul Ploiești, Flacăra Ploiești, Metalul Ploiești, Energia Ploiești, dar a dispărut din fotbal în 2001 din cauza unor patroni care nu au înțeles tradiția unui brand și au fost departe de spiritul de luptător al olandezului Jakob Koppes, cel care a câștigat 3 titluri în 3 forme diferite.

În multe statistici, United Ploiești, Româno-Americana București și Prahova Ploiești sunt prezentate ca 3 echipe distincte, dar această separare este nedreaptă pentru că a fost aceeași conducere, aceeași jucători și a existat o continuitate sportivă între acele echipe.

O altă echipă din Prahova, Petrolul Teleajen, pretinde că s-a format dintr-o structură a Societății Româno-Americana și ar fi continuatoarea echipei Româno-Americana București. Un fapt istoric este că Rafinăria Româno-Americană a fost redenumită după al doilea război mondial Rafinăria Teleajen, nume preluat de la râul de la marginea Ploieștiului, Teleajen.

Ca o ironie a istoriei, în 1998, rușii de la Lukoil au cumpărat rafinăria prahoveană înființată în 1904 cu numele de Rafinăria Româno-Americană.

Petrotel Lukoil, fosta Rafinărie Româno-Americană.

Jucători din prima epocă a lui United Ploiești:

Istoria păstrează numele primelor jucători ai lui United Ploiești: căpitanul Braizer și oamenii săi: Cohen, Binder, Kolman, Van Beck, Meyer, Bolton, Perks, von Vitzeck, Smith, Muller, Faas, Parson, frații Septimer Mayor și Severin Mayor. Primul român care a jucat pentru United Ploiești a fost Vintilescu.

UNITED PLOIEȘTI

Culori: alb-galben-albastru

Palmares:

de 3 ori campioană a României (1911-12, 1914-15 și 1916-17)

Stadion:

„La Șosea”, Ploiești (construit în 1909)

3 thoughts on “Campioanele României (2) | United Ploiești, campioana cu 3 nume (3 titluri)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *