Campioanele României (6) | Campioni în serie – Chinezul Timișoara (6 titluri)

ȘASE! Vin Chinezii!

Chinezul Timișoara este echipa cu cea mai autoritară perioadă din fotbalul românesc. A câștigat campionatul de la prima ei participare, iar dominația s-a oprit după 6 titluri consecutive, performanță care nu a fost depășită până astăzi. Singura echipă care a repetat seria de 6 campionate la rând a fost Steaua, între anii 1993-1998.

Puțină istorie

Primul instinct când auzi de Chinezul Timișoara e că are vreo legătură cu China sau cu niște chinezi. Nu e așa! Numele provine de la un căpitan din oastea lui Matei Corvin – Pavel Cneazu, cunoscut și ca Pavel Chinezu. Numele de Chinezul Timișoara a devenit oficial din 1918 după Unirea României mari. Denumirea inițială era în limba maghiară, Kinizi Temesvar, pentru ca echipa s-a înființat în 1910, când Timișoara făcea parte din Regatul Ungariei.

Chinezul-Tatabanya, 1 Iunie 1914

De pe calea ferată, pe calea cea bună

Fondatorii echipei erau muncitorii de la Gara de Nord din Timișoara, acolo a fost construit și stadionul echipei. Din păcate, a fost distrus de un bombardament în timpul celui de-al doilea război mondial. Pe locul lui s-a construt Stadionul CFR, care astăzi este într-o stare avansată de degradare.

O serie cât China

Despre Chinezul putem spune că este prima echipă care a câștigat cu adevărat campionatul României. Până în 1921, nu participau decât echipe din București, Ploiești și – o dată – Craiova.

În sezonul 1921-22, Federația a înființat Campionatul Național, format din două faze. În prima s-au organizat 7 divizii regionale: București, Timișoara, Arad, Cluj, Oradea, Sibiu și Cernăuți. Campioanele regionale s-au calificat în faza națională, care consta în sferturi, semifinale și finală. Chinezul a avut un traseu simplu, a jucat direct în semifinale pentru că adversara din sferturi, SS Sibiu, nu s-a prezentat. În finală, acasă la Timișoara, Chinezul a zdrobit-o cu 5-1 pe Victoria Cluj și a devenit campioana României.

Chinezul a câștigat și titlul din 1923 tot după o finală cu Victoria Cluj. Meciul s-a jucat la Cluj, ca o revanșă de anul trecut. În 1924 Chinezul a devenit prima echipă de 3 ori campioană și succesele au continuat până la cel de-al 6-lea titlu. În toți acești ani competiția a crescut și a ajuns de la 7 la 10 campionate regionale.

Căderea

Declinul a venit din cauza datoriilor la bănci. Chinezul oferea salarii mari jucătorilor, dar din 1927 și-a pierdut 75% din abonați și a intrat în impas. Ca să își salveze situația a organizat mai multe turnee internaționale. Din acest motiv, Chinezul a trimis echipa a doua la meciul din sferturi cu Sibiul și a fost eliminată. A fost și ultimul sezon în care Chinezul a câștigat faza regională.

Afectat de problemele financiare președintele Chinezului, Dr. Cornel Lazăr, a plecat și a înființat o altă echipă, pe Ripensia Timișoara. Cei mai buni jucători au plecat, așa că echipa s-a destrămat. În 1933 Chinezul a fost însă înscrisă în primul campionat național organizat ca divizie națională, dar nu a mai contat în lupta la titlu. Ca să supraviețuiască a fuzionat cu mai multe echipe din Timișoara, dar fără succes. În 1939 a retrogradat și nu a mai revenit niciodată în prima divizie. În 1949 a retrogradat și din liga a doua și s-a desființat.

Chinezul 1926

Respectată în străinătate

Campioană autoritară în țară, Chinezul are în palmares și rezultate de prestigiu în străinătate, printre ele: 4-2 cu OFK Belgrad și 3-0 cu Athletic Bilbao (1926), iar în 1927: 7-1 cu Oxford City și 4-0 cu Ujpest.

CHINEZUL TIMIȘOARA (1910-1949):

Culori: alb-violet;

Palmares: de 6 ori campioană a României (1921-22, 1922-23, 1923-24, 1924-25, 1925-26 și 1926-27);

Stadion: „Banatul”;

Chinezul Timișoara la primul titlu de campioană: Ritter – Kondor, Hoksáry – Fenyvessy, Tóth-Bedő, Rainák – Steiner, Frech I, Matek, Tänzer, Frech II

Jucători reprezentativi: Portarul Vilmos Zombory, Rudy Wetzer, Emeric Vogl, frații Rudolf și Adalbert Steiner.

Tagged , , ,

3 thoughts on “Campioanele României (6) | Campioni în serie – Chinezul Timișoara (6 titluri)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *