Campioanele României (8) | Primul titlu pentru Petrolul – Juventus București

1 + 3 = Petrolul

Povestea frumoasă a ceea ce este acum Petrolul Ploiești începe în România interbelică, în București, unde două echipe, ROMCOMIT și Triumf București, s-au unit pentru a crea o forță din prima ligă – au numit-o Juventus București.

ROMCOMIT era echipa Băncii Româno – Italiene, iar legătura dintre români și italieni s-a regăsit și în emblema lui Juventus București și anume lupoaica Romei, cea care i-a crescut pe Romulus și Remus. Aceasta este și rațiunea pentru care suporterii Petrolului își spun și acum „lupii”. Culorile echipei erau cele preluate de la ROMCOMIT, roșu și albastru pentru că – spune presa vremii – „Asociația Romcomit are un mare stoc de articole de sport în depozit”.

Prima participare

Juventus București a intrat în campionat din mers. Campioana în sezonul 1924-25 se decidea după o fază finală la care se calificau mai multe campioane regionale. Regiunea București avea două serii. Rezultatele obținute de ROMCOMIT și Triumf au fost anulate, iar Juventus a intrat în Seria B, acolo unde era inițial Triumf București. Juventus a terminat pe 4.

În sezonul următor Juventus a câștigat seria București / Ploiești și s-a calificat în faza finală unde rezultatele bune au continuat. Juventus și-a învins toate adversarele și s-a calificat în finala împotriva campioanei din ultimii 4 ani, Chinezul Timișoara. Meciul s-a jucat la Timișoara și Juventus a pierdut cu 3-0. Juventus București este prima echipă din România care și-a adus antrenor din străinătate, ungurul Hlavaj a fost numit antrenor în 1926.

Primul titlu de campioană

Juventus a revenit într-o finală de campionat în 1930, când finala s-a jucat la București. Juventus a învins-o atunci cu 3-0 pe Gloria CFR Arad, prin golurile lui Raffinsky, Maior și Melchior. 1930 a fost anul primei Cupe Mondiale și din acest motiv campionatul s-a întrerupt după semifinale. România a mers cu 3 jucători în Uruguay: căpitanul Rudi Wetzer, Raffinsky si Vogl. A fost nevoie de intervenția Regelui Carol al II-lea pentru deplasarea lor pentru că proprietarii fabricii unde lucrau Raffinsky și Vogl nu erau de acord cu o absență atât de lungă (aventura României în Uruguay a ținut două luni). Finala Campionatului Național s-a jucat după Cupa Mondială.

Pentru Juventus au jucat următorii: Bacinschi – Deleanu, Georgescu – Ștefan Wetzer, Vogl, Remeny – Dobo, Melchior, Rudi Wetzer, Raffinsky, Maior.

1934: Primul derby Juventus – CFR (viitoarele Petrolul și Rapid)

Traseul București – Ploiești

În 1952, Juventus București s-a mutat la Ploiești. Petrolul Ploiești a devenit campioană de încă 3 ori. În 1992 a mai apărut în România o echipă cu numele Juventus București actuala Daco-Getica, această echipă nu are absolut nicio legătură cu vechea echipă Juventus București.

Juventus București (până la Petrolul Ploiești): (înființată în 1924, mutată la București în 1952).

Culori: roșu-albastru (ca Juventus);

Palmares: campioană a României în 1929-30;

Stadion: „Romcomit” (1924-34);

Tagged , ,

1 thought on “Campioanele României (8) | Primul titlu pentru Petrolul – Juventus București

  1. […] Citește mai multe despre Juventus București, viitoarea Petrolul Ploiești! […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *