Campioanele României (9) | Titlul se întoarce în Banat – UD Reșița

O nouă campioană pe frontul de vest

Echipa a fost fondată în 1926 și a primit denumirea fabricii care o patrona: Uzinele de Fier și Domeniile Reșița, pe scurt U.D. Reșița sau U.D.R. După al doilea război mondial echipa s-a mai numit Metalul, CSM sau FCM Reșița. În prezent poartă numele Sportul Școlar Reșița.

Reșița e prima campioana a unei ediții organizate de Federație. În 1930, pe 16 februarie a apărut Federația Română de Fotbal Asociație, care a preluat organizarea.

Până să iasă campioană, cea mai mare victorie a U.D. Reșița a fost cea de pe 24 aprilie 1928, cu Chinezul Timișoara, campioana României din ultimii 6 ani. Chinezul ar fi ratat calificarea în faza națională dacă nu primea o mână de ajutor tot de la U.D.R. În ultima etapă reșițenii au zdrobit cu 6-1 liderul Banatul Timișoara și Chinezul a urcat pe primul loc.

Momentul bun al Reșiței a continut cu o nouă calificare în finală, 0-3 cu Venus București în 1932. În celălalt sezon s-a întâmplat un moment dramatic, U.D.Reșița nu s-a mai înscris în campionat din cauza lipsei banilor. Cei mai buni jucători au plecat, iar Reșița s-a înscris în campionatul districtual – echivalentul unei serii de Liga a doua.

Familia Chivu

U.D. Reșița e una din puținele echipele din perioada interbelică, deținătoare de stadion încă de la înființare. În prezent stadionul poartă numele lui Mircea Chivu fost fotbalist și antrenor la Reșița. Mircea Chivu e tatăl lui Cristi Chivu – căpitan al naționalei României și câștigător al Champions League cu Inter Milano.

Echipa campioană U.D. Reșița 1931:

Damacek – Pomacek, Gyori – Sincu, Sepi III, Bundi – Fibişanu, Lakatos, Ploeşteanu, Kilianovitz, Moise. Antrenor: Ernest Loukota.

U.D. Reșița (U.D.R.): (înființată în 1926);

Culori: roșu-negru;

Palmares: campioană a României în 1930-31;

Stadion: „Mircea Chivu” (inaugurat în 1926);

Tagged , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *