VICTORIA IN SUEDIA SI CALIFICAREA LA EURO

Victoria in Suedia si calificarea la Euro – “satisfactia mea maxima ca selectioner”

Cosmin Contra il are ca model pe Mircea Lucescu pentru o victorie in Suedia. Lucescu e singurul selectioner al Romaniei care a castigat in Suedia. S-a intamplat in 1983, cand Romania a castigat cu 1-0 pe Stadionul Rasunda din Stockholm, prin golul lui Camataru. A fost o grupa considerata imposibila, cu Italia (campioana mondiala), Suedia, Cehoslovacia si Cipru, dar Romania a reusit miracolul si s-a calificat pentru prima oara la Campionatul European. Performanta e echivalenta cu calificarea in sferturi pentru ca atunci la Euro mergeau doar 8 echipe.

Intr-un interviu pentru revista Istoria Tricolorilor, Lucescu numeste cele mai fericite din cariera lui de antrenor: Ca antrenor nu poate sa fie decat meciul cu Italia, teribilul meci cu Italia, cu 100.000 de spectatori, cu tortele alea extraordinare. Cu golul acela bine gandit si bine pregatit, combinatia aceea intre Balaci si Boloni. Jucasem impotriva campioanei mondiale. Astazi nu e problema sa joci impotriva campioanei mondiale, dar pe vremea aceea era o mare problema pentru ca iesirile noastre in exterior erau foarte putine. O mare satisfactie mi-a dat si victoria pe Rasunda, cu Suedia, 1-0, in aceeasi campanie.

Lucescu aminteste si de lupta sa cu comunistii. Dupa ce s-a calificat la Euro, in 1984, Lucescu a decis sa schimbe echipamentul rosu-galben-albastru al nationalei, dar a fost taxat de sefii PCR.

”Eu cand am preluat echipa nationala jucam cu rosu-galben-albastru, dar erau niste culori care nu imi placeau si atunci am luat hotararea sa comand pentru prima data echipament pentru echipa nationala la un producator de echipament. Pana atunci faceam echipamentul pe aici, pe la diferite cooperative. Am hotarat sa nu se mai joace cu rosu, galben si albastru, ci cu o singura culoare a tricolorului plus insemnele celelalte pe diferite parti, deci tot rosu, galben si albastru. Asa am ajuns sa jucam cu rosu, am jucat si cu galben, am jucat din ce stiu 2-3 meciuri si cu albastru. Dupa putin timp mi s-a atras atentia ca echipa nationala trebuie sa joace cu culorile foarte clare, ale steagului. Era un partid puternic atunci… Nu am avut ce sa fac.”

Mircea Lucescu, pentru revista Istoria Tricolorilor

fcro.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Răzvan Marin a semnat cu Ajax

joi apr. 4 , 2019
Tricolorul a fost prezentat oficial la Ajax Amsterdam, în prezența directorului general Edwin van der Sar și a directorului sportiv Marc Overmars. Suma plătită pe mijlocașul român, 12,5 milioane euro, este a treia din istoria clubului, contractul fiind valabil pentru următoarele 5 sezoane. Răzvan Marin va evolua la Standard Liege […]

Produse