22 iunie 1994 | Când ceasul elvețian a sunat alarma

1

Avem 20 de ani de absență la Cupa Mondială. Ne atâta dor de mondiale că nici înfrângerile nu ne-ar mai supăra atât de tare. Ce dură a fost cea cu Elveția, din ’94. Bucuria cu Columbia, 3-1, a fost așa frumoasă, încât ne-a îmbătat. Ne credeam deasupra lumii. Greu am revenit cu picioarele pe pământ. S-au ocupat elvețienii de asta.

Meciul nu începuse rău. După golul Elveției a egalat Hagi. Acel gol superb al lui Hagi, lecție de fizică mecanică și aerodinamică pentru că mingea nu s-a mișcat în drumul ei spre poartă. Doar plasa a putut-o opri. Dacă Hagi nu ar fi dat cu câteva zile înainte lobul acela cu Columbia, despre golul cu Elveția s-ar fi vorbit mai mult.
 
Sigur că nu prea ne place să ne asociem cu meciul ăsta. Elveția a câștigat cu 4-1 și tot ce ne amintim e cartonașul roșu primit de Vlădoiu la două minute dupa ce a intrat pe teren. Mai erau vreo 20 de minute de jucat și părea că elvețienii ne vor desființa. Mai luasem noi 7 de la ei prin anii 60. Dar, culmea, eliminarea lui Vlădoiu a adus pacea. Elvețienii s-au oprit. Oare li s-a făcut mila? Poate că s-au mai odihnit și ei, îi aștepta un meci greu cu Columbia în ultima etapă.
Ideea e că înfrângerea ne-a prins bine. Ne-a făcut să fim mai serioși mai departe. Poate că fără acel 1-4 nu am fi avut marile victorii cu S.U.A. și Argentina.
 
Meciul cu Elveția l-a făcut și pe Iordănescu să facă niște schimbări. L-a scos pe Stelea din poartă și l-a bagat pe Prunea. Inspirată, până la un moment dat, dacă gândim realist.

Nemulțumit de apărare, Iordănescu l-a scos pe Mihali și i-a făcut loc și lui Selymes, care nu jucase până atunci titular.
 
Lecția de pe Silverdome nu va fi uitată niciodată. Ai noștri s-au simțit ciudat pentru că au jucat prima oară indoor. Batrânul stadion a refuzat sa fie șters de pe fața pamântului, deși a fost dinamitat acum câteva luni.
 
 
Dacă ce nu ne omoară ne face mai puternici, meciul cu Elveția e exact ședința de psihologie de care România avea nevoie. Pentru că e momentul în care Generația de Aur a învățat și mai mult despre respect. Să nu trăiești prea mult din ultima victorie și să te respecți pe tine – dacă simți că poți mai mult, demonstrează pe teren.
 
#FluierFinal: România – Elveția 1-4, Detroit, 22 iunie 1994

fcro.ro

One thought on “22 iunie 1994 | Când ceasul elvețian a sunat alarma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

22 iunie 1998 | Ultima victorie a României la Cupa Mondială

sâm iun. 22 , 2019
Meciul cu Anglia din 1998 a adus ultima victorie a României la Cupa Mondială. România era cap de serie, dar a nimerit într-o grupă dificilă cu Anglia, Columbia și Tunisia. După 1-0 cu Columbia în prima etapă, România a învins dramatic Anglia cu 2-1 la Toulouse.   La meciul cu […]

Produse