ÎNCEPUTUL SFÂRȘITULUI
 
Dacă toate poveștile frumoase au un sfârșit, al Generației de Aur la mondiale este acesta. Meciul cu Tunisia a însemnat declinul. Căderea a venit parcă prea devreme. Brusc, pentru că naționala lui Hagi, Popescu sau Petrescu încă mai putea să ofere bucurii. Conținea jucători care au continuat să aibă succes la echipele de club. Naționala a avut însă o problemă sau, mai bine spus, și-a creat una.
 
Cupa Mondială 1998 e unicul caz din fotbalul românesc când naționala era calificată din grupe înainte de ultimul meci. România a câștigat primele două meciuri, 1-0 cu Columbia și 2-1 cu Anglia și putea să petreacă. Faptele au arătat că nu era nevoie să petreacă. Și nici nu știa să petreacă. România era, de regulă, echipa pentru care fiecare meci era decisiv, niciodată nu se putea bucura înainte de termen. Acum însă a schimbat strategia.
 
 
 
PARIUL PIERDUT DE GENERAȚIA BLONDĂ
 
Jucătorii de atunci spun că Dan Petrescu a avut ideea ca în cazul în care echipa era calificată după primele două meciuri, fotbaliștii să se vopsească blonzi, iar Iordănescu să se tundă la chelie. Iordănescu a acceptat, nu mai era atât de dur ca înainte. El urma să plece după turneul final, s-a înțeles cu Federația din Grecia ca să fie selecționer acolo.
 
Pentru meciul cu Tunisia, Iordănescu a odihnit câțiva titulari. În locul lui Gică Popescsu și Filipescu au jucat Doboș și Dulca. În atac au jucat Lăcătuș și Ilie Dumitrescu în locul titularilor Viorel Moldovan și Adrian Ilie. A 5-a modificare: Lucian Marinescu în locul lui Gabi Popescu. Singurii titulari care au rămas au fost Stelea, Petrescu, Ciobotariu, Dorinel Munteanu, Hagi și Gâlcă și asta s-a simțit.
 
Tunisia a profitat și a dat gol în minutul 12 dintr-un penalty făcut de Dulca. Iordănescu a renunțat la planul inițial. Cu un sfert de ora înainte de pauză, Gică Popescu l-a înlocuit pe Dulca. În repriza a doua a schimbat și atacul, au intrat Adrian Ilie și Viorel Moldovan. Meciul nu a fost nici unul de odihnă, nici unul serios. Atmosfera s-a stricat. A apărut și neîncrederea. Rezultatul, 1-1, a fost privit ca un eșec pentru că, în cele din urmă, pentru România au jucat greii.
 
 
Pentru România urma meciul cu Croația, unul trist, cu final dureros, un meci încă nerăzbunat.
 
 
#FluierFinal: România – Tunisia 1-1, Saint Denis, 26 iunie 1998

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *