Visul american

La fel ca la Cupa Mondială din 1990, România a început grupa cu o victorie, dar a continuat cu o înfrângere. În America, românii știau că nu-și puteau permite o înfrângere în ultima etapă cu echipa gazdă. Victoria asigura calificarea, dar cu puțin noroc puțin noroc putea fi bun și un egal, depindeau și jocurile din celelalte grupe.

Calificare, dulce calificare!

Clasamentul înaintea ultimei etape regăsea România pe locul 3, cu un golaveraj negativ. La CM 1994 a fost prima oară când victoria a fost răsplătită cu 3 puncte.

1. Elveția 5-2 4p
2. SUA 3-2 4p
3. România 4-5 3p
4. Columbia 2-5 0p

Iordănescu schimbă placa

Meciul cu SUA venea la 4 zile după înfrângerea dureroasă, 1-4 cu Elveția. Iordănescu l-a scos din poartă pe Stelea și l-a băgat pe Prunea. A schimbat și sistemul, de la 5 fundași a trecut la 4. Dorinel Munteanu a trecut mijlocaș. Realitatea din teren l-a arătat pe Ilie Dumitrescu mai mult mijlocaș decât atacant, dar ideea este că odată cu aglomerarea de la mijlocul terenului prin urcarea lui Dorinel, România a creat un joc mult mai echilibrat. Asta s-a văzut și în rezultatul de pe teren. După două meciuri cu 4 și 5 goluri marcate, România a câștigat cu 1-0.

Începutul a dat de înțeles că va fi un nou meci cu multe goluri. Dan Petrescu a marcat în minutul 18, scor la care România urca pe primul loc în grupă. Aflat la al 3-lea mondial consecutiv (cu 3 țări diferite) sârbul care antrena SUA, Bora Milutinovic, era conștient că gazdele erau într-o situație acceptabilă, dar dacă ar mai fi primit câteva goluri, SUA riscau să rateze calificarea. A urmat un șah pe teren pe care Iordănescu nu îl putea pierde niciodată. Strategia a funcționat, s-a terminat 1-0 și România câștigat grupa.

Drumul către Argentina

Ca urmare a sistemului de atunci, dar și pentru că juca în Grupa A, România a trebuit să mai aștepte câteva zile până să își afle adversara din optimi. A fost practic singurul moment de respiro al jucătorilor la mondialul din America. Altfel, echipa lui Hagi, Popescu, Petrescu, Lupescu, Munteanu sau Răducioiu era ținută într-un regim de garnizoană de Iordănescu. Cel puțin din acest punct de vedere ridicarea la rang de general a lui Iordănescu după turneul final avea o legătură cu ceea ce se întâmplase pe „frontul” din America.

Când celelalte grupe și-au terminat grupele, România a aflat că va juca în optimi cu Argentina. Venită cumva în rate, vestea nu i-a luat pe nepregătite pe jucători care începeau să se aștepte la așa ceva. Deși era campioana din 1986 și vicecampioana din 1990, Argentina trecea printr-un moment ciudat. Începuse grupa ei cu două victorii: 4-0 cu Grecia și 2-1 cu Nigeria. Argentinienii au fost loviți de un șoc: Maradona a fost depistat pozitiv la controlul anti-doping. Efectul a fost resimțit imediat: Argentina a pierdut surprinzător în ultima etapă: 0-2 cu Bulgaria. Tot atunci, s-a accidentat și Caniggia, două pierderi mari suferite de Argentina, care îi făceau pe români să fie un pic mai liniștiți înainte de marea înfruntare.

Echipa României cu Elveția:
Stelea – Petrescu, Prodan, Belodedici, Mihali, D.Munteanu – Lupescu, Popescu, Hagi – Răducioiu, Ilie Dumitrescu.

Echipa României cu SUA:
Prunea – Petrescu, Prodan, Belodedici, Selymes – Hagi, Lupescu, Popescu, D.Munteanu – Răducioiu, Ilie Dumitrescu.

#FluierFinal: România – SUA 1-0, Pasadena, 26 iunie 1994.

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *