Cât de puternică era România în 1998?

România era puternică, poate nu atât de valoroasă ca în 1994, dar față de atunci era mai experimentată. Venea după încă un turneu final (Euro 1996), iar succesul mondialului american oferea mai multă încredere. În rândul titularilor erau niște diferențe. Toți cei 3 fundași centrali au dispărut. Peste Belodedici au trecut anii, așa că libero a jucat Gică Popescu. Stoperi: Prodan era accidentat, iar Mihali ieșise din circuit. În locul lor au apărut titulari Ciobotariu și Filipescu. În urma unor divergențe între Iordănescu și Lupescu, Lupescu a fost lăsat acasă. Titular pe pozitia lui a ajuns Gâlcă. Iordănescu l-a mai titularizat și pe Gabi Popescu. I-a făcut loc la mijloc pentru că l-a retras din nou pe Dorinel Munteanu ca fundaș stânga. Selymes a fost rezervă în Franța. În atac nu mai erau Răducioiu și Ilie Dumitrescu, ci Viorel Moldovan și Adrian Ilie.

Ultimul mondial al României

Experiența a contat și România a câștigat grupa după două etape prin victoriile cu Columbia și cu Anglia. Apoi a fost episodul cu jucătorii vopsiți blonzi la meciul cu Tunisia.
România era considerată favorită în meciul de la Bordeaux. Iordănescu nu s-a dezis de tactica lui defensivă și a fost aproape să îi iasă iar. Când toată lumea credea că va fi 0-0 la pauză, Gabi Popescu a făcut fault în careu. Davor Șuker a transformat penalty-ul, dar arbitrul l-a pus să repete. A transformat iar. Memorabilă e imaginea lui Șuker înainte de execuție. Își verifica pulsul cu o mână la gât, apoi urma șutul.

România a pierdut cu 1-0, poate și pentru că l-a pierdut repede pe Hagi. Iordănescu l-a schimbat cu Craioveanu la 10 minute după pauză. Au mai intrat Radu Niculescu și Lucian Marinescu, dar cei doi nu aveau anvergura să întoarcă un meci de o asemenea miză.

Așa că România a ieșit din nou de la mondiale la 11 metri. În 1990 și 1994 a fost la lovituri de departajare. Cu Croația a fost suficient un singur penalty. A fost ultimul meci al României la mondiale.

Cât de puternică era Croația în 1998?

Desprinsă din fosta Iugoslavie, Croația era o enigmă. Era debutantă la Cupa Mondială și a luat locul 2 într-o grupă în care a învins alte două debutante: Jamaica (3-1) și Japonia (1-0). Apoi a pierdut cu Argentina.După ce a trecut de România, Croația a învins de o manieră șocantă Germania în sferturi: 3-0. A fost și o revanșă pentru sferturile de la Euro din urmă cu doi ani. Ascensiunea Croației a fost oprită doar de gazda Franța în semifinalele unui turneu încheiat cu o performanță istorică: locul 3 plus titlul de golgheter câștigat de Șuker.

Cu doi ani înainte, la Euro 1996 Croația a ajuns în sferturi și a venit la mondialul din Franța cu jucători foarte bine cotați: Șuker juca la Real Madrid, căpitanul Boban era la Milan, Asanovic la Napoli, Bilic la Everton, Soldo la Stuttgart, Jarni la Betis iar Vlaovic la Valencia. Fost jucător la Barcelona și Real Madrid, Prosinecki (29 de ani) s-a întors în țară la Croația Zagreb.

#FluierFinal, România – Croația 0-1, 30 iunie 1998, Bordeaux.

COMANDĂ AICI REVISTA ISTORIA TRICOLORILOR

Articole recomandate

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *