Cât de sus eram când am căzut?

Am ajuns în sferturile din 1994 fără să creadă prea multă lume în noi, dar odată calificată acolo România nu mai era de neglijat. Victoriile cu Columbia și gazda SUA din grupe, magia din optimi cu Argentina prezentau România ca favorită la meciul cu Suedia. Nimeni din zecile de mii de oameni care ieșeau în stradă nu putea concepe că Suedia ne poate opri din drumul spre semifinala cu Brazilia. Toți visau la semifinala cu Brazilia. Am rămas în California. După victoriile de la periferia Los Angeles-ului ne-am mutat la periferia orașului vecin, San Francisco.

Drama californiană

Dacă există rai și iad în fotbal, pentru România ele au fost în același meci – cel cu Suedia din 1994. La România a revenit Răducioiu, suspendat pentru meciul trecut cu Argentina. A ieșit din echipă fundașul central Mihali, așa că evident echipa a fost mult mai ofensivă.

Dar ce ne-a păcălit a fost exact apărarea. În primele 10 minute ne-a ajutat și bara la un șut al suedezilor. Cel mai bun jucător al Suediei din 1994, Thomas Brolin, l-a învins pe Prunea în minutul 78 și am căzut cu toții de pe Everestul Mondialului într-o groapă fără fund. A venit totuși egalarea. Când puțini sperau. România are în tradiția ei goluri luate pe final și calificări pierdute. Dar Răducioiu a egalat în minutul 88. În acel moment românii și suedezii au făcut un pact ca doi boxeri obosiți. Au lăsat celelalte câteva minute să treacă pentru o nouă viitoare bătălie în prelungiri.

Agonie prelungită

România arăta a echipă mai matură, iar minutul 101 trebuia să fie minutul de aur al Generației de Aur. Suedezii au greșit și Răducioiu a făcut 2-1 pentru România, iar la faza următoare Suedia a rămas în 10. Mai erau 20 de minute, aveam 2-1 și om în plus. Nimic nu ne putea opri. Iordănescu însă nu a mutat nimic, făcuse doar o schimbare: Panduru în locul lui Dorinel Munteanu cu puțin înainte de minutul 90.
România s-a retras în apărare, iar una din nesfârșitele centrări a adus faza pe care Prunea a blestemat-o în fiecare zi de atunci și până azi. Kenneth Andersson a sărit mai înalt decât Prunea și a egalat. Suedezii au simțit momentul slab al nostru și au fost aproape să marcheze golul victoriei, dar Prunea s-a opus imediat. Meciul avea să se decidă la penalty-uri.

La 11 metri de semifinale

Inevitabil, românii se gândeau la ultimul mondial, în Italia, în 1990, România a fost eliminată în optimi de Irlanda, acum însă trebuia să fie altceva. Primul suedez, Mild, a șutat în bară. Răducioiu a bătut primul pentru noi și a marcat. Au urmat două serii perfecte și pentru ei, dar și pentru noi, cu golurile lui Hagi și Lupescu, doi dintre executanții din 1990. Următoarea greșeală a fost a lui Dan Petrescu. Turnirul a continuat, așa că ultima lovitura din seria de 5 a acut-o Ilie Dumitrescu. Daca rata, România era acasă, dar Ilie a marcat și s-a mai bătut o serie. Belodedici a ratat pentru România și mii de oameni au izbucnit în lacrimi: România era eliminată. Era mai bună, dar era eliminată. Suedia a mers mai departe pentru semifinala cu Brazilia, visul nostru interzis.

#FluierFinal România – Suedia 2-2, 4-5 (pen), Stanford, 10 iulie, 1994

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *