Campioanele României (1) | Mister Olympia, prima campioană – Olympia București (două titluri)

2

Primul campionat de fotbal din România s-a jucat între 3 echipe în 1910. Olympia București, Colentina București și United Ploiești și-au încercat forțele într-o competiție inimaginabilă în zilele noastre.

Olympia București s-a înființat pe 15 octombrie 1904 la ideea unor studenți români întorși din străinătate. Ei au fost ajutați de câțiva tineri străini care trăiau la acea vreme în România și cunoșteau fenomenul. Printre românii care au pus umărul la primul titlu a fost și Theodor Davila, nepotul lui Carol Davila. Primul președinte a fost Mario Gebauer, despre care se spune că a adus prima minge în București în 1885 când a venit în vacanță, el fiind student în Elveția.

Stadion:

Olympia juca meciurile de acasă în zona de acum a Arcului de Triumf pe un stadion care se numea „Bolta Rece”.

Olympia e una din echipele fondatoare ASAR (Asociațiunea Societăților Atletice din România), precursoarea Federației Române de Fotbal, care a organizat prima formă de campionat din România. Primii ani au fost un succes pentru că Olympia a câștigat primele două ediții (1909-10 și 1910-11).

Olympia București pe prima pagină a Gazetei Ilustrate.

Din păcate, primul război mondial a adus la destrămarea echipei, care a încetat să existe din 1915. S-a regrupat la aproape 3 ani după război, în 1921, dar nu a mai avut aceeași forță. Al doilea război mondial a găsit-o în ligile inferioare și echipa a dispărut definitiv.

Jucătorii echipei campioane din 1910:

R.Winter – Charles Viereck (căpitan), Mario Gebauer – Gogu Niculescu, Th.Davilla, H.Grunberg – Nicu Apostolescu, Gogu Dragomirescu, Boris Ioanin, Hart, Lazăr Breyer.

Jucători reprezentativi:

Printre jucătorii de valoare ai Olympiei au fost doi dintre marii portari ai României: Ion Voinescu, ajuns apoi la Steaua, unde a cucerit 6 titluri și 5 Cupe ale României. Un alt nume mare e Valentin Stănescu, cel care ca antrenor a adus primul titlu Rapidului în 1967. Din 2001, stadionul Giulești poartă și numele lui Valentin Stănescu.

Valentin Stănescu, a apărat poarta Olympiei între 1933 și 1941.

fcro.ro

2 thoughts on “Campioanele României (1) | Mister Olympia, prima campioană – Olympia București (două titluri)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

FINALA WIMBLEDON 2019 | Totul despre meciul Simona Halep - Serena Williams

sâm iul. 13 , 2019
Finala dintre Simona Halep și Serena Williams se joacă sâmbătă, 13 iulie de la ora 16:00 și este în direct pe Eurosport 2. Simona Halep este în premieră în finala de la Wimbledon și încearcă să câștige al doilea turneu de Grand Slam din carieră după cel de la Rolland […]

Produse