România a jucat 21 de meciuri la campionatele mondiale, dar nici unul nu a avut atâta dramatism și atâta eroism ca cel cu Peru din 1930. Atâta durere tratată la final cu bucurie, o bucurie inocentă a unor băieți care își dădeau seama că ce au reușit ei e lucru mare, dar fără să știe și cât de mare.

Doar 300 de spectatori s-au strâns în tribune, cea mai mică asistență la un meci de Cupă Mondială. Cifrele oficiale ale vremii spuneau că ar fi fost 2549 de spectatori în tribune, dar este acceptată inclusiv de FIFA versiunea cu doar 300 de spectatori. Spre uimirea jucătorilor români, cu câteva minute înainte să înceapă meciul, în fața terenului a parcat autobuzul cu naționala Uruguay-ului. Jucătorii gazdă au venit să-și spioneze viitoarele adversare din grupă. Românii spuneau că au tremurat de emoție când i-au văzut, semn că exista un complex cauzat de lipsa meciurilor importante.

Echipa României înaintea primului său meci din istorie la Cupa Mondială. Rândul de sus: N.Kovacs, Deșu, Wetzer, Stanciu, Barbu II, Costel Rădulescu (manager); jos: Raffinsky, Vogl, Steiner II, Lapusneanu, Burger, Eisenbeisser

UN RECORD PENTRU ROMÂNIA!

România a marcat repede, prin Adalbert Deșu în primul minut, a fost cel mai rapid gol al primei Cupe Mondiale.

Primul gol al României la Mondiale, Deșu în minutul 1 al meciului contra Peru

Românii jucau în roșu, iar peruanii au intrat în rolul unui taur sălbatic de la coridă. Au început să joace dur, în minutul 11 unul dintre ei i-a rupt piciorul românului Steiner. Pe teren a intrat Salvarea și l-a dus la spital.

România a continuat în 10, dar peste alte 10 minute a rămas în 9. Un alt peruan i-a smuls rotula lui Stanciu. La acea vreme nu se făceau schimbări nici în cazul accidentărilor dure.

România – Peru e primul meci din istoria Cupei Mondiale la care un jucător a fost eliminat. Căpitanul naționalei din Peru, Placido Galindo, a fost trimis de arbitru în afara terenului. A fost și singura eliminare de la acest mondial. Cartonașele roșii nu existau încă, ele au apărut abia la Cupa Mondială din 1970.

La pauză, medicii încercau să-i repare rotula lui Stanciu. I-au pus 3 genunchiere și i-au dat voie să intre pe teren. Își dorea cu disperare ca sacrificiul lui să nu fie degeaba. Voia victoria la mondiale!

Sud-americanii au continuat cu jocul lor brutal. Căpitanul lor a lovit fără minge un român și a fost eliminat. Arbitrul chilian a simțit și el că e prea mult ce fac peruanii.

Eliminarea lui Galindo a dus la bătăi între români și peruani. Doar poliția a reușit să îi despartă, ca meciul să poată continua. Arbitru a fost un chilian, Warnken. Cel mai mare arbitru al momentului, Langenus, a fost doar arbitru de linie la acest meci.

În minutul 75, Peru a egalat. Apoi s-a întâmplat minunea…

O minge îl găsește nemarcat pe teren pe Stanciu, românul cu rotula zdrobită. Șchiopăta… A dat gol chiar cu piciorul fără rotulă, dar durerea l-a copleșit. Era 2-1! Brancardierii l-au scos imediat. Nici nu se mai putea ține pe picioare. Mai erau 11 minute. Peruanii jucau în 10 – aveau un jucător eliminat. Românii în 9, aveau doi accidentați. Chiar și așa, România a dat lovitura decisivă în minutul ‘89. A marcat Nicolae Kovacs, fratele viitorului mare antrenor Ștefan Kovacs.

În jurnalul său, Rudy Wetzer descrie noaptea de după meci. Doar doi jucători – portarul Lăpușneanu și durul Raffinsky – au mers la banchet, restul erau în suferință:

“Am învins! Și totuși nu mă pot bucura din plin. Steiner e la spital. Singur. Dublă fractură. Stanciu are piciorul în atele: rotula sărită. În toate camerele băieților miroase a spirt și a iod. Pe noptiere: vase cu apă de plumb. Am devenit infirmieră: schimb comprese. Parcă e un spital de campanie”.

#FluierFinal: România – Peru 3-1, Montevideo, 14 iulie 1930

Articole recomandate

1 comentariu

  1. anonim spune:

    nu am prins vremurile alea! dar era si greu! pentru ca era razboiul! urma sa vina adica! pe urma! si deci nu era simplu in aceste conditii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *