UTA (Uzina Textilă Arad) a fost fondată pe 18 aprilie 1945 și este una dintre echipele cele mai titrate din România. De șase ori campioană a României și de două ori câștigătoare a Cupei, UTA este supranumită Campioana Provinciei sau Bătrâna Doamnă.

Nume completFotbal Club U.T. Arad
Culorialb-roșu
PoreclăBătrâna Doamnă, Textiliștii, Campioana Provinciei
Nume precedenteI.T.A., Flamura Roșie Arad, U.T.A.
Data fondării18 aprilie 1945
StadionMotorul, Arad
Capacitate4.000 locuri
ProprietarAFC UTA Arad
AntrenorLászló Balint
LigăLiga 2
2018/2019Liga 2, locul 13
Websiteuta-arad.ro
Campioană1946/1947, 1947/1948, 1950, 1954, 1968/1969, 1969/1970
Vicecampioană1971/1972
Cupa României1947/1948, 1953
Finalistă1950, 1965/1966
Europasfert finalistă Cupa UEFA 1971/1972

Cine e era UTA, Bătrâna Doamnă?

UTA a fost înființată de un evreu foarte bogat, Francisc Neumann, deținător al titlului de baron, a căruit familie s-a mutat în Arad în în perioadă interbelică. Neumann și-a dorit să preia echipa Gloria AMEFA Arad, dar pentru că arădenii s-au opus și-a făcut după Al Doilea Război Mondial propria echipă pe care a numit-o I.T. Arad (Întreprinderea Textilă Arad). Mare admirator al lui Arsenal, de pe vremea când era student la Arsenal, el a dat echipei culorile alb-roșu. Stadionul „Francisc von Neumann” pe care el l-a creat a fost, de asemenea, după stilul stadionului Highbury, al lui Arsenal.

 UTA, campioana Provinciei

Cu numele inițial de I.T.A., a câștigat primul titlu de campioană imediat la primul sezon după înființare, chiar la primul campionat de după război, în 1947, autoritar, cu 11 puncte peste locul 2, ocupat de Carmen București. În lotul de atunci se afla Gyula Lorant, cel care în 1954 juca finala Cupei Mondiale cu Ungaria.

ITA a repetat performanța sezonul următor, tot cu jucătorul său Laszlo Bonyhadi, golgheter al campionatului.

După 1947, când regimul comunist proaspăt a început naționalizarea, patronului Francisc Neumann i-au fost confiscate averile și acesta a plecat din țară. Echipa nu a dispărut, iar din 1949 a preluat numele impus de comuniști „Flamura Roșie”. Sub această formă, a devenit campioană în 1950 la mare luptă cu Rapid (pe atunci Locomotiva București), la golaveraj.

A urmat lupta cu CCA, noua echipă a armatei, viitoarea Steaua. În 1953 UTA a reușit să câștige a doua cupă a României din istoria sa, după o finală cu CCA.

După 3 ani în care campioană a ieșit CCA, Flamura Roșie UTA a cucerit al 4-lea titlu de campioană în 1954.

Al doilea val de succes pentru UTA

UTA a ieșit din prim-plan în anii următori, în care Steaua și Dinamo și-au împărțit majoritatea titlurilor. A revenit însă în 1969 după o luptă cu Dinamo, decisă dramatic în ultima etapă.

Ultimul titlu de campioană l-a câștigat în 1970, când a terminat cu două puncte mai mult ca Rapid. Meciul decisiv poate fi considerat cel din deplasare cu Rapid. Pentru că rapidiștii aveau terenul suspendat, meciul s-a jucat la Ploiești – UTA l-a câștigat cu 2-1.

UTA a eliminat campioana lumii!

UTA e prima echipă din România care a eliminat o campioană a Europei, performanță pe care a mai reușit-o doar Dinamo cu Hamburg, în 1983. În 1970, UTA a trecut în Cupa Campionilor de Feyenoord – campioana Olandei, a Europei și a lumii la ora întâlnirii. UTA a făcut 1-1 în deplasare la Rotterdam, iar acasă a reușit un 0-0 care a adus calificarea.

1970 Feyenoord – UTA 1-1

Deși era campioana României în 1970, UTA a avut doar doi jucători convocați la Cupa Mondială din 1970, pe Domide și pe portarul Gornea, dar nimeni nu a jucat vreun minut în Mexic.

Căderea

UTA este cunoscută cu numele de Campioana Provinciei, pentru că are 6 titluri – doar Chinezul Timișoara mai are 6, nicio altă echipă mai multe. Titlul din 1970 a fost ultimul. UTA a pierdut bătăliile cu Steaua, Dinamo, Argeșul lui Dobrin și mai apoi Craiova. În 2013 UTA a dat faliment, iar suporterii au creat o altă echipă „UTA Bătrana Doamnă” care peste un an a primit marca, palmaresul și culorile brandului care a falimentat.

De ce e UTA „Bătrâna Doamnă?”

UTA este cunoscută cu porecla „Bătrâna Doamnă”, dată de Ioan Chirilă. Marele ziarist și scriitor a făcut o asociere cu denumirea „La vecchia signora” al lui Juventus, echipă care juca tot în dungi. Ioan Chirilă a dorit însă să se refere la UTA și ca la o echipă din vechea gardă într-o epocă în care în prima ligă erau multe echipe nou înființate de comuniști.

 Echipa care a eliminat-o pe Feyenoord, în 1970:

Gornea – Birău, Lereter, Pojoni, Broșovschi – Petescu (cpt), Calinin (min 65, Sima), Axente – Domide, Dembrovschi, Fl. Dumitrescu. Antrenor: Nicolae Dumitrescu.

sursa foto colorizate: UTA în culori

Articole recomandate

1 comentariu

  1. Romeo spune:

    regimul comunist nu a inceput naționalizarea, ci a facut-o intr-o singură zi, 11.06.1948. Aceasta împreună cu moartea jucătorului Stibinger (prin aprilie 1948) și plecarea lui Bonyhadi duc la coborârea ITA pe locul 9 (1949). Gloria și AMEFA au fost două echipe (ambele erau în divizia B 1947-48, in A 1932-40). Neumann a fost printre conducătorii AMEFA, iar în 1945 și-a făcut prpriul club, ITA, cu Indagrara ca echipă secundă (div B 1947-48). Clădirea încă există în Arad. A se revedea exprimarea de-a lungul articolului: ”UTA este cunoscută cu numele de Campioana Provinciei” performanțele fiind foarte vechi, prezentul fiind precar titlul nu prea merită amintit, sau ”Stadionul „Francisc von Neumann” pe care el l-a creat a fost, de asemenea, după stilul stadionului Highbury, al lui Arsenal”: capacitatea stadionului ITA a fost mică, există anecdota că jucătorii Feyenoord ar fi crezut că este stadionul de antrenament, așa că de ce comparația cu Highbury ? (mai ales că și giuleștenii fac aceeași comparație). Mai sunt alte sute de stadioane în Europa, de ce neapărat Highbury ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *