20 aprilie 1983 | Universitatea Craiova – Benfica Lisabona 1-1 (1-0)

  • semifinale Cupa UEFA 1982/1983
  • miercuri, 20 aprilie 1983, 15:00
  • Craiova, Stadionul Central, 50.000 spectatori
  • Arbitru: Bob Valentine (Scoția)
  • în cealaltă semifinală: Anderlecht – Bohemians Praga 1-0, 3-1

Au marcat: 1:0 (16′) Ilie Balaci, 1-1 (53‘) Zoran Filipovic

Universitatea Craiova a fost doar la un pas de marea finală a Cupei UEFA 1983. După ce eliminase pe Fiorentina, Shamrock Rovers, Bordeaux și Kaiserslautern, Universitatea Craiova urma să întâlnească în semifinale pe Benfica Lisabona.

În meciul tur de la Lisabona, oltenii au reușit un meci mare și au terminat 0-0. „Apărând cu cinste, demnitate și competență culorile fotbalului românesc, luptând excepțional de dăruit și inspirat, Universitatea Craiova a ajuns la un gol de o mare finală europeană”, a scris ziarul Flacăra în 1983.

Cu doar patru zile înainte de returul de la Craiova, nu mai puțin de șase fotbaliști ai Universității (Ștefănescu, Ungureanu, Balaci, Geolgău, Cârțu și Cămătaru) s-au aflat pe teren la marea victorie a României în fața campioanei mondiale Italia. CITEȘTE MAI MULT!

50.000 de spectatori au umplut până la refuz Stadionul Central. Golul rapid al lui Balaci (16′), marcat din lovitură liberă, a aprins speranțele oltenilor. În minutul 30, Cămătaru a scăpat singur cu Bento, dar Humberto Coelho l-a blocat în ultima clipă.

După pauză, în minutul 53, Filipovic a reușit egalarea. În minutul 73 Crișan a lovit transversala porții adverse. Ar fi putut fi golul calificării, dar nu a fost să fie și portughezii au obținut calificarea datorită golului marcat în deplasare.

Universitatea Craiova: Lung – Geolgău, Tilihoi, Ștefănescu, Ungureanu – Țicleanu, Donose (2′ Beldeanu), Balaci, Irimescu – Crișan, Cămătaru (61′ Cârțu. Antrenori: Constantin Oțet și Nicolae Ivan

Benfica: Bento – Pietra, Humberto Coelho, Bastos Lopes I, Álvaro – Sheu, Strömberg (70′ Bastos Lopes II), Diamantino, Chalana – Nene (50′ Jose Luis), Filipovici. Antrenor: Sven-Göran Eriksson

“Este mare păcat că nu am jucat finala Cupei UEFA. Şi staff-ul nostru a greşit, deoarece se vorbise să mai rămânem la Bucureşti o zi după meciul cu Italia. Puteam să facem noi un antrenament de refacere, dar antrenorul nostru Oţet a fost influenţat în ultimul moment şi a trimis un autobuz după noi în Capitală. În drum spre Craiova acel autobuz s-a stricat. Eu nu am mai rezistat şi am plecat la Craiova cu o maşină care venise după mine. Dar ceilalţi băieţi au ajuns tocmai luni în Bănie. A doua zi, după meciul cu Benfica nu ne-a mai ars de nici un antrenament. Am ieşit pe teren şi trăgeam fiecare la poartă, iar cineva a avut ideea să măsoare chiar poarta unde Zoli lovise bara. Am aflat că poarta era mai mică cu 4 centimetri”

Ilie Balaci

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *