Unde s-a jucat prima oară fotbal pe pământ românesc? Aproape toți ne-am întrebat cine au fost primii oameni care au jucat fotbal pe meleagurile noastre. Aici avem și răspunsurile, așa cum le știe istoria de acum. Dar poate în viitor vom afla noi lucruri despre prima minge, primii jucători, primele goluri…

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este ReclamaISTRI0Digital.png

Când se bat Aradul cu Timișoara, al treilea câștigă

Rivalitatea fotbalistică dintre Arad și Timișoara nu vine doar de la luptele pentru trofee și nici de la geografia care impune ca derby orice înfruntare între Timișoara și Arad. Ar fi fost prea simplu… Aradul și Timișoara s-au duelat dintotdeauna pentru întrebarea „Unde este leagănul fotbalului românesc?”. Și încă se mai duelează, deși bătălia este pierdută de ambele orașe pline de istorie, care și-au disputat primul derby în 1902.

Însă nu acolo s-a jucat prima oară fotbal pe pământ românesc. Spunem „pe pământ românesc” și nu „în România” pentru că teritoriile se mai schimbă de-a lungul secolelor și trec uneori ușor de la un steag sub altul. De aceea am învățat la școală „Istoria românilor” și nu „Istoria României”.

Fotbalul românesc – mai vechi ca România

Primele meciuri de fotbal pe pământ românesc s-au jucat în 1865, într-o perioadă când România încă nu exista ca stat. De câțiva ani apăruseră, sub Cuza, Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Principele Carol, viitorul rege Carol I al României, avea să vină în țară în 1866.

Marinarii englezi – primii fotbaliști din România

Plecat de la el de acasă, din Anglia, fotbalul a ajuns și în România, pe țărmul Mării Negre. Englezii au dus fotbalul peste tot în lume și au avut grijă și de noi.

Asta e sigur: primii oameni care au jucat fotbal în România nu au fost români, ci englezi. Erau marinarii și militarii unui vas care veghea în zona Mării Negre în anul 1865. Această înformație de mare importanță istorică a ieșit la iveală din ambiția unui român care dorea să își afle originile britanice.

Arhitectul istoric

Ironia a făcut ca, fără să fie tocmai pasionat de fotbal, arhitectul Gheorghe Stănculescu să scotocească istoria militară și să dea de fotbal. A aflat că străbunicul său, Abraham Irwin Bolton (irlandez născut la Dublin), a fost medic pe vasul militar HMS Cockatrice, care, în interesul marilor puteri din Occident, supraveghea buna desfășurare a comerțului la gurile Dunării.

Arhitectul Gheorghe Stănculescu cu revista în care a apărut povestea descoperirii sale

Documentele care atestă acest lucru fac parte din arhivele Marinei Militare Britanice și de acolo se poate afla conform unui raport al comandantului navei, locotenentul Gillson, scris pe 29 ianuarie 1866, despre schimbarea locului de ancorare a navei în zona „unui excelent teren de recreere pentru cricket, quoits și fotbal”. În raport nu se specifică exact zona, dar este sigur că vasul naviga pe Dunăre, între Tulcea și Galați. Informații ulterioare sugerează că englezii au jucat în zona satului Partizani, la 13 kilometri de Tulcea.

În semn de recunoaștere, în 2016, Federația Română de Fotbal a marcat cei 150 de ani de la nașterea fotbalului pe teritoriul României. Meciurile dintre marinarii englezi evocă prima atestare documentară a fotbalului în România.

Implicațiile acestui document sunt uriașe, pentru că dovedesc că nu s-a jucat fotbal într-un moment singular, întâmplător, ci că era o activitate regulată a englezilor, ceea ce le-a permis și românilor din zonă să „fure meserie”. Dacă sau când printre englezi s-au amestecat și români putem doar să speculăm, istoria nu oferă momentan date despre acest lucru.

La fel de important este că meciurile se jucau la puțin timp după ce a fost adoptat primul regulament universal al fotbalului, lucru consemnat la Universitatea din Cambridge, pe 8 decembrie 1863. Tot în 1863 a fost înființată și federația engleză de fotbal, când fotbalul s-a separat definitiv de rugby.

Abraham Bolton

Vasul care a adus fotbalul în România a oferit și unul din primii jucători de la noi. Medicul Abraham Bolton s-a stabilit la Constanța, unde s-a căsătorit și a avut urmași. Unul dintre copiii săi, Richard Bolton, a jucat fotbal la Venus București. Dimitre Calimachi amintește într-un studiu că la Sulina în anii 1870 jucau fotbal „marinarii veniți de peste mări și țări”.

CITEȘTE MAI MULT ÎN REVISTA ISTORIA TRICOLORILOR

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *