În ultimul meci european din 1985, steliștii au dat peste Honved, echipa armatei din Ungaria, motiv pentru generalii din Ministerul Apărării de la București să promită prime grase în caz de calificare. Nu era ușor, în tur Steaua a pierdut cu 1-0 după golul marcat de vedeta Ungariei din acele vremuri, Lajos Detari, care urma să se transfere la Inter Milano.

Și „ungurii” i-au bătut pe unguri

A existat și o teorie a conspirației înainte de meciul retur. Emeric Ienei și Laszlo Boloni, fiind de etnie maghiară, erau bănuiți de anumiți oameni din armata română ca vor „trage” cu ungurii de la Honved.

Boloni a fost primul care a reacționat, el a făcut golul din primul minut, marcat de Pițurcă. La pauză a fost 2-0 pentru că a înscris și Lăcătuș.

Repriza a doua a început ca prima, cu gol în primul minut și Steaua avea 3-1 la general. Ienei nu i-a lăsat pe unguri să își revină din pumni și a continuat asediul. Cei 30.000 de suporteri români de pe Ghencea pur și simplu au explodat de bucurie la golul 4, dintr-un penalty obținut de Lăcătuș. Era minutul 52. Penalty-ul a fost transformat de Majearu, cel care avea să rateze de la 11 metri în finala cu Barcelona de peste câteva luni.

Dar până atunci mai era mult. Steaua abia se calificase în sferturi prin victoria cu Honved.

Echipa Stelei cu Honved:

Duckadam – Iovan, Belodedici, Bumbescu, Bărbulescu – Majearu (Marin Radu, min. 87), Stoica (Bălan, min. 87), Boloni, Balint – Pițurcă, Lăcătuș. Antrenor: Emeric Jenei

#FluierFinal Steaua – Honved 4-1, București, 6 noiembrie 1985

Articole recomandate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *